Locul unde au fost depozitate armele nucleare rusești în Belarus, descoperit. Este situat la aproximativ 180 de kilometri nord de granița cu Ucraina

0
0
Publicat:

Locul de depozitare pentru focoase nucleare este situat în același oraș unde se alfă rachetele Iskander din Belarus, care pot fi folosite pentru lansarea focoaselor nucleare sau convenționale și pe care Rusia le-a transferat în Belarus în 2022.

Lansator de rachete Iskander FOTO Alexei Danişev/Sputnik

Construcția unei instalații de depozitare a armelor nucleare tactice rusești pe teritoriul belarus a început probabil în martie 2023, lângă orașul Asipovici, unde a fost amplasată o bază militară încă din perioada sovietică, scrie publicația The New York Times, care a analizat imagini din satelit ale obiectului.

Locul de depozitare a armelor nucleare rusești, scrie NYT, este situat la aproximativ 180 de kilometri nord de granița cu Ucraina.

Locul de depozitare pentru focoase nucleare este situat în același oraș unde se alfă rachetele Iskander din Belarus, care pot fi folosite pentru lansarea focoaselor nucleare sau convenționale și pe care Rusia le-a transferat în Belarus în 2022.

Noile structuri, a căror construcție a fost descoperită, de imaginile luate de satelit, lângă Asipovici, au caracteristicile unice ale depozitelor nucleare din Rusia, scrie The New York Times.

De exemplu, noua zonă de înaltă securitate este înconjurată de trei straturi de gard în plus față de perimetrul de securitate existent la nivelul bazei. NYT a observat, de asemenea, o zonă de marfă acoperită, conectată la un buncăr subteran ascuns din epoca sovietică.

Pentru a proteja situl de lângă Asipovici, așa cum arată imaginile, a fost instalat și un sistem de apărare aeriană care a apărut cel târziu la jumătatea anului 2023.

În 2023, pe măsură ce s-au ridicat garduri noi pentru a crea o zonă de mai mare securitate la baza Asipovici, o zonă acoperită a fost renovată, inclusiv un doc de încărcare a camioanelor care are acum un acoperiș nou, ferind orice activități de supraveghere de deasupra. Aceste renovări sunt în concordanță cu structurile văzute la alte foste situri de stocare nucleară sovietică.

Asipovici a mai adăpostit arme nucleare pe timpul URSS

Asipovici face parte din istoria nucleară a URSS. Aceeași locație unde Rusia construiește astăzi a fost folosită pentru depozitarea armelor nucleare în timpul Războiului Rece. URSS a început să bazeze brigăzi de rachete sovietice nucleare în și în jurul orașului în anii 1960, potrivit lui William Alberque, care a fost director la Institutul Internațional de Studii Strategice (IISS) și oficial al Pentagonului și NATO. De asemenea, aici a staționat o unitate militară care gestiona arme nucleare într-un loc de depozitare a munițiilor de artilerie, a spus el. După dezintegrarea Uniunii Sovietice în 1991, toate armele nucleare au fost scoase din Belarus.

Fotografiile declasificate din satelit ale serviciilor secrete americane ale bazei Asipovici făcute în timpul Războiului Rece par să arate aceste două funcții. Se credea că secțiunea de sud este destinată armelor convenționale, cu poieni și multe clădiri de depozitare. Într-o secțiune nordică separată, acoperită de copaci, sunt vizibile patru buncăre, cu un complex zidit mai la nord - locul în care poate fi văzută construcția actuală.

Hans Christensen, membru al Federației Oamenilor de Știință Americani, care a analizat baza militară Asipovici, a declarat „pare concepută pentru a deranja membrii cei mai estici ai NATO, dar nu vor oferi Rusiei un nou avantaj militar semnificativ în regiune”.

În ultimele săptămâni, a spus Christensen, construcția de noi structuri pe șantier a început: „Detaliile nu au fost încă determinate, dar construcția a ajuns în mod clar la o nouă etapă”.

Armele nucleare tactice rusești sunt situate pe teritoriul Belarus în baza unui acord între Minsk și Moscova.

Nu există o definiție consensuală a unei arme nucleare tactice, spre deosebire de armele strategice cu rază mai lungă de acțiune. Dar Rusia definește armele tactice ca fiind cele cu o rază de acțiune de până la 300 de kilometri. Deoarece programele nucleare sunt atât de secrete, este posibil să existe și alte locații în Belarus unde Rusia depozitează focoase - și Kremlinul poate chiar să fi mutat unele în locația Asipovici, deși toate indicii sugerează contrariul. Atât ministerele apărării din Rusia, cât și cele din Belarus nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Ogivele nucleare sunt de obicei depozitate aproape de bazele militare cu capacitatea de a livra armele.

Luna trecută, Belarus a aprobat o nouă doctrină militară care prevede pentru prima dată utilizarea armelor nucleare.

Pe 7 mai, Ministerul Apărării din Belarus a anunțat o „inspecție rapidă” a purtătoarelor de arme nucleare nestrategice, în urma unui anunț similar al Rusiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite